Tsunami pe piața monetară. Leul românesc începe să semene cu o pisică. Banii se duc în cap, devalorizarea e după colț

de: Mădălina Bahrim
17 06. 2022

Vin vremuri destul de dificile pentru moneda noastră națională. Analiștii anticipează o devalorizare în raport cu dolarul american, după cea mai recentă decizie adoptată de bancherii centrali americani.

Rezerva Federală a Statelor Unite ale Americii ia măsuri dure împotriva inflației. De reținut că Fed a urcat rata de politică monetară cu 75 de puncte de bază, peste așteptările analiștilor economici, care anticipau o creștere cu 50 de puncte de bază!

La fel ca restul Băncilor Centrale ale lumii, apelează la o dobândă de referință mai agresivă, pentru a tempera scumpirile în lanț.

Deși SUA sunt departe de noi, deciziile de pe piața monetară ne afectează direct. Majorarea dobânzii va întări dolarul american în raport cu leul nostru național.

Leul va pierde teren în fața dolarului american, însă analiștii mai au o speranță, anume atitudinea Băncii Naționale pe piața monetară. Avem deja o dobândă-cheie ridicată, iar asta s-ar putea să ne ajute.

Ce se întâmplă cu leul, cât de mult se va prăbuși moneda noastră națională

„Este posibil ca leul să piardă teren în raport cu dolarul american, cum au făcut-o alte monede precum euro și lira sterlină. Dar leul are un atuu în acest context, faptul că dobânda la leu în România este deja destul de ridicată, BNR a anunțat mai multe majorări de dobândă, iar acest lucru favorizează într-o oarecare măsură leul, întrucât diferențiatorul de dobândă LEU-USD este în favoarea leului, oferind un randament superior.

Totuși, având în vedere nivelul ridicat de teamă al investitorilor, este posibil ca leul să piardă teren pe motiv că investitorii doresc să-și mențină capitalul într-o monedă mai stabilă, iar în acest context euro nu e neapărat o alternativă. Deci, dolarul american rămâne singura oportunitate care să ofere un anumit grad de stabilitate”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Radu Puiu, analist XTB România.

Majorarea dobânzii în SUA mai are și alte efecte, dincolo de cele provocate monedei noastre naționale. Conform analistului Radu Puiu, acest lucru „înseamnă o tendință descendentă pentru că mărfurile și metalele prețioase devin mai scumpe pentru investitorii al căror capital nu este în dolari americani pentru că cursul de schimb dolar cu moneda respectivă este în favoarea dolarului american și în acest sens vedem că dolarul pare că are de câștigat”.